All Collections
Türkçe
Hukuk
Dernek Üyesi Olmayan Biri Derneğe Bağış Yapabilir Mi?
Dernek Üyesi Olmayan Biri Derneğe Bağış Yapabilir Mi?

Dernek üyeleri dışındaki kişilerin bağış yapması konusunda aklınızda sorular olabilir. Cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Updated over a week ago

Türk Medeni Kanunu’nun 99. maddesinde, dernek gelirlerinin, üye ödentisi, dernek faaliyetleri sonucunda veya dernek malvarlığından elde edilen gelirler ile bağış ve yardımlardan oluştuğu ifade edilmiştir.

Dernek üyesi olmayan kişinin bağışta bulunamayacağına ilişkin herhangi bir kanuni kısıtlama bulunmamaktadır; hatta dernek üyesi dışındaki kişilerin bağışta veya madi yardımda bulunması hususunda özel düzenlemeler mevcuttur:

  • 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 10. maddesi derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım alabileceğini açıkça düzenlemektedir.

  • 2860 s. Yardım Toplama Kanunu’nun 2. maddesinde “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kendi bünyesi içerisindeki yardım toplama faaliyetleri ile dernekler, sendikalar ve bunların üst kuruluşlarına, spor kulüplerine, mesleki kuruluşlara ve bağış kabulüne yetkili vakıflara kendi statülerine göre üyeleri ve diğer kişiler tarafından yapılacak bağış ve yardımlarla bunların öz kaynaklarından sağlayacakları gelirler, bu Kanunun kapsamı dışındadır.” denilerek bir kez daha üye dışındaki kişilerden bağış toplanabileceği hususu teyit edilmiştir.

Öte yandan burada belirtmek gerekir ki; Dernekler Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca, dernekler, yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardımı ancak mülki idare amirliğine önceden bildirimde bulunmak şartıyla alabilirler ve nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması zorunludur.

Ayrıca, her ne kadar dernek gelirleri Dernekler Kanunu’nun 11. maddesi uyarınca alındı belgesi ile toplanmakta ise de, 31.03.2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Dernekler Yönetmeliği’nin 38. maddesi uyarınca, kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimlerinin Ayni Bağış Alındı Belgesi ile kabul edilebileceği ifade edilmiştir.

Did this answer your question?